Biografie Pieter Defesche

Petrus Johannes (Pieter) Defesche werd geboren in Maastricht op 22 april 1921.

Na het doorlopen van de Middelbare Kunstnijverheidsschool te Maastricht ging hij naar Amsterdam.

Daar leerde Defesche de kneepjes van het vak aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten waar hij zich sterk liet beïnvloeden door de kunstenaar Heinrich Campendonk, een van zijn docenten. Hij was een studiegenoot van Corneille en Karel Appel.

Nog voordat hij klaar was met zijn opleiding kreeg Defesche in 1947 zijn eerste koninklijke subsidie. In 1949 kreeg hij die aanmoedigingsprijs opnieuw, gevolgd door de prestigieuze Prix de Rome. In 1964 volgde de Prix Europe de la Peinture.

Defesche, die lange tijd hoogleraar was aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, ontwikkelde als kunstenaar een stijl die het midden hield tussen abstractie en figuratie. Ook op andere vlakken zocht de in Ulestraten wonende en werkende kunstenaar het in de wisselwerking tussen uitersten, wat zijn schilderijen, gouaches, aquarellen en tekeningen spanning meegaf. Defesche’s werk beweegt zich onder meer tussen impressies van de wereld en expressies van zijn eigen gevoel, tussen de spontane handeling en het weloverwogen oordeel, en tussen grafisch getekende lijnen en met brede gebaren geschilderde kleurmassa’s.

Een nagelaten reisdagboek uit 1973, vol persoonlijke aantekeningen en tientallen schetsen en werktekeningen voor toekomstige schilderijen, verschaft nader inzicht in leven, werk en de denkwereld van Pieter Defesche.

Hij schreef zijn dagboek tijdens een lange reis door de Stille Oceaan, die hem naar Hawaï, Rarotonga, Fiji-eilanden, Salomonseilanden, Guam, Verenigde Staten, Hongkong en Japan vooral voor zichzelf.

In 2006 schonk de weduwe Dollie Defesche-Bakker alle door haar in 1998 overleden man nagelaten kunstwerken aan het Museum Van Bommel van Dam in Venlo. Het atelier-oeuvre van Cobra-voorganger Defesche maakt nu deel uit van de basiscollectie van dit museum.

Vele tientallen musea en galeries over de hele wereld hebben exposities met werk van Defesche ingericht. In eigen land deden onder meer Boijmans Van Beuningen, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Bonnefantenmuseum.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>