Biografie Hans Truijen

Hans Truijen werd geboren op 13 februari 1928 (Soerabaja).

Truijen woonde tot zijn derde levensjaar in Nederlands-Indië. Vervolgens groeide hij op in Den Haag. Hij werd opgeleid aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar hij in 1955 cum laude afstudeerde. Vanaf 1964 woonde hij op kasteel ‘t Huuske te Retersbeek in Zuid-Limburg.

Truijen kan een eenling in de Nederlandse kunst worden genoemd. hij heeft zich nooit iets aangetrokken van de heersende modes, stromingen of stijlen. Toch is zijn werk diep geworteld in de kunst van de twintigste eeuw, zo is er een verwantschap met Chagall, met de Fauvisten, maar ook bijvoorbeeld met het gedachtegoed van Jackson Pollock. Maar bovenal laat Truijen in zijn gehele oeuvre een opvallend optimistische levensvisie zien,

Wie de schilderijen van Hans Truijen ziet wordt meteen vrolijk. Hij gebruikt vaak felle kleuren: blauw, geel, groen, oranje en rood. Bloemen, vissen, vogels en vooral vlinders zien we met grote regelmaat afgebeeld in de werken van Truijen.

Voor de Sint-Martinuskerk in Wyck (Maastricht) maakte hij in 1968 acht glasramen. Ramen van Truijen bevinden zich verder onder andere in het klooster Huize De Berg te Heerlen en de Clemenskerk in Hulsberg. In 1978 beschilderde hij de wanden van de Sint-Catharinakapel in Oud-Lemiers, een romaans zaalkerkje.

Er is werk van hem opgenomen in de collecties van het Bonnefantenmuseum en het Museum van Bommel van Dam.

Truijen werd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse schilderkunst in 1979 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn zoon Marc Truijen, woonachtig in Meerssen, is ook kunstenaar.

Truijen, gestorven in 2005, heeft ons een uniek oeuvre nagelaten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>