Hellingbossen

250920121235 (1)

De Meerssense hellingbossen zijn gedeelde ervaringen voor meerdere generaties. Medio september is Meerssen in de ban van het typerende Zuid-Limburgse groen!

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat de hellingbossen al eeuwenlang hetzelfde zijn; een misverstand, claimt Jos Kester, de voorzitter van de speciaal in het leven geroepen Meerssense hellingbossenprojectgroep. “Net zoals de veelgehoorde opmerking dat het in Zuid-Limburg vroeger veel groener was.” Hij somt voorbeelden op. Het gebied tussen Elsloo en Bunde was tot 75 jaar geleden vooral een schapenweiland en  de Ambyerheide was vooral heide en niet zo bebost als nu.

Jaarlijks organiseert de Meerssense werkgroep KCET: kunst, cultuur, erfgoed en toerisme gemiddeld vijf projecten onder de noemer ‘Meerssen in de ban van…’. Dit initiatief is daar één van. Middels dit project hopen de kartrekkers interesse aan te wakkeren voor het hellingbos bij Meerssenaren en andere Limburgers. De gedachte hierachter is dat wie trots is op zijn omgeving vanzelf een ambassadeur daarvoor wordt. Dat heeft vervolgens een positief effect op het toerisme, zo hoopt de projectgroep.

Uit gesprekken met onder meer stichting Het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer, die beiden gebieden met hellingbossen in beheer hebben, blijkt dat de bossen weliswaar bekend zijn bij Zuid-Limburgers, maar dat veel mensen er simpelweg niet komen. Kester vervolgd: „Zeker bij de jongere generaties ontbreekt een band. Dertig, veertig jaar geleden brachten kinderen veel tijd door in de bossen. Tegenwoordig hebben ze het druk met voetbal, ballet en andere activiteiten en verplichtingen. Dat zie ik ook bij mijn eigen dochters. Bovendien heerst er nu veel meer angst onder ouders. Wie laat zijn kind nog alleen naar het bos gaan?”

Daar wil de werkgroep iets aan doen: zo’n 300 leerlingen uit groep zes van de Meerssense basisscholen gaan medio september aan de slag met het project. Na een introductieles volgt een excursie onder leiding van een landschapsgids of andere kenner, waarbij de leerlingen actief het hellingbos ontdekken. Het is de bedoeling dat per groep ook 4 – 6 ouders of grootouders meegaan, zodat ervaringen kunnen worden gedeeld.

Aarzel niet om deel te nemen aan het excursie- en wandelprogramma: 

  • 27 september, 14.00 uur:

excursie naar het Vliekerbos onder leiding van Fred Erkenbosch van IVN Ulestraten. Vertrek vanaf achter kerk Ulestraten, Dorpstraat.

Voor meer inlichtingen: 043-364 4647

  • 4 oktober, 14.00 uur:

excursie naar het Kalverbos onder leiding van Els en Wim Derks van IVN Meerssen.

Vertrek vanaf grasveld Burgemeester Kisselsstraat, Meerssen.

Voor meer inlichtingen: 043-364 3740

  • 11 oktober, 10.00 uur station Meerssen, 10.30 uur parkeerplaats kasteel Elsloo:

Dagwandeling door hellingbos en door Elsloo, Terhagen en Catsop onder leiding van Geert Hovens en Jeanne Lam van IVN Meerssen.

Voor meer inlichtingen: 043-364 6026, 043-364 9012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>